I dag tar både Norge og Sverige mot krigsflyktninger fra Ukraina og andre land i krig. For 80 år siden var det nordmenn som måtte flykte. 50.000 måtte forlate Norge - de aller fleste rømte til Sverige. Omtrent 10.000 av dem rømte over grensen i Østfold, de fleste fra Oslo og omegn.
Den aller største redningsaksjonen var «Carl Fredriksens Transport» som i løpet av bare seks uker i 1942-43 fraktet nærmere tusen personer under presenning på lastebiler fra Oslo til grensen ved Orderudsetra og riksrøys 36 i Østfold, nå i Marker kommune. Alle flyktningene kom seg i sikkerhet - men spenningen og den påfølgende belastningen var enorm for alle involverte.
Denne "krigsmigrasjonen" hører hjemme som en del av migrasjonsminneprosjektet. I samarbeid med Fellesrådet for historielag i Oslo, Jødisk Museum, det norsk-svenske kultursenteret Voksenåsen og andre, deltar Memoar under to seminarer i april. Under begge assisterer vi med streaming.
Søndag 4. mai arrangerer Rødenes Idrettslag Flyktingemarsjen med utgangspunkt i Skogstad gård. Start er mellom kl 09 og 11. Det blir program ved Hansebakkrøysa (riksrøys 35) kl 12.00
Klokka 16 arrangerer Marker Kommune frigjøringsjubiléet i Marker Rådhus langs flyktningeruta over på svensk side, og under arrangement i Marker Rådhus kl. 16:00
Memoar planlegger intervjuopptak i Ørje eller Oslo lørdag 3. mai. Personer med personlige flyktningeminner bes ta kontakt med migrasjonsminne@memoar.no
I april araangerer Fellesrådet for historielag i Oslo, Jødisk Museum, Voksenåsen Kultursenter og Norsk-svensk forening to seminarer om flyktningerutene til Sverige under krigen. Begge blir streama av Memoar, og opptak blir lagt ut på www.migrasjonsminne.no/1945-2025 etterpå.
Det første arrangementet var et seminar om flyktningehistorie 1940 - 1945 på Voksenåsen. (Se videoen)
Det andre er et oppfølgingsseminar på Jødisk Museum onsdag 23. april kl. 18
Søndag 4. mai skal Marker Kommune og Rødenes Idrettslag markere frigjøringsjubiéet med en marsj langs den gamle flyktningeveien fra Skogstad Gård OG et arrangement på Marker Rådhus i Ørje kl. 16. Også dette siste arrangementet vil bli streama av Memoar.
Memoar gjør intervjuopptak om flyktningeminner 1940-45 i Oslo eller Ørje lørdag 3. mai. Interesserte som kan tenke seg å dele sine historier bes kontakte migrasjonsminne@memoar.no
(Undertekster: Trykk på symbolet "CC" nederst i videovinduet)
Hva slags tanker gjør de seg, de som deltar i arrangementene i år?
Flukt er en av driverne bak migrasjon. Hvordan har flyktningestrømmen endret historien?
Dette er spørsmål som Memoar og prosjekt Migrasjonsminne vil samle svar på under arrangementet på Skogstad Gård og marsjen over til Sverige.
Dane Lundberg
To minnesamlere fra Memoar blir med for å samle korte og lange intervjuopptak om minner, slektshistoriske fortellinger og refleksjoner om flukt, migrasjon og langtidsvirkninger av krig og undertrykking. Opptakene vil inngå i Migrasjonsminne-samlinga som blir laga i forbindendelse med Utvandringsjubileet 2025.
Kontakt: dane@memoar.no - bjorn@memoar.no
Bjørn Enes
Lørdag 3. mai: Avtalte dybdeintervju i Oslo og/eller Ørje . Personer som kan tenke seg å bidra til minneinnsamlinga gjennom å la segh intervjue om selvopplevd flukt, fristed og/eller hjemkomst: Ta kontakt med Memoar!
Søndag 4. mai:
Fra kl.09 er Memoar klar til å støtte opp under Rødenes Idrettslag og Flyktningemarsjen gjennom å gjøre kortintervjuer på Skogstad Gård og/eller med deltakere under turen fra Skogstad gård til Grenserøysa.
kl. 16 er vi også klare til å streame fra Marker Kommunes arrangement i Rådhuset dersom det er interessant for arrangørene.