Både som kunsthistoriske og lokalhistoriske prosesser er det som skjer i og rundt Fargespill interessant og viktig samtidshistorie. Det er god grunn til å tro at ei samling muntlig historie fra aktører som står midt oppe i dette utviklingsarbeidet vil ha stor verdi for lokalhistorikere både i nær og i fjernere framtid. Ungdommer som får delta i innsamlings-, dokumentasjons- og analysearbeidet vil få en direkte personlig erfaring av sammenheng mellom deres (og andres) subjektive historier og “den store historien” om hvordan lokalsamfunnet, kulturen og kunsten utvikler seg.
Derfor ønsker Prosjekt Migrasjonsminne å gjennomføre ei innsamling av muntlig kildemateriale både fra barn og unge som deltar i og har deltatt i Fargespill, ungdom med erfaring fra vanlige skoleklasser som følger Fargespillmetoden, og lærere / kunstnere som har vært i voksenroller i skolen og i utvikling av forestillinger. Vi ønsker å involvere alle disse gruppene i avrundende refleksjon for å oppsummere hvordan aktørene selv analyserer materialet mens de ennå står midt oppe i det.
Siste ledd i prosjektet vil være gjenfortelling - altså å gi fortellingen om hva vi tror vi fant tilbake til kildene. Først i et arrangement på Kronstad Skole - til sist i en podcastepisode.
Samarbeidspartnere vil være:
● Memoar - norsk organisasjon for munnleg historie - www.memoar.no
● Forfattar Irene Kinunda Afriye - no.wikipedia.org/wiki/Irene_Kinunda_Afriyie
● Stiftelsen Fargespill - www.fargespill.no/hva-er-fargespill
● Kronstad Skole - https://no.wikipedia.org/wiki/Kronstad_skole